Ezt olvasta már?


Hányan járnak foci meccsekre és ezzel hányadikak vagyunk Európában? Itt megnézheti!

Megjelent a Professzionális futballkörkép első száma

A szövetség időről időre a gazdasági és sportszakmai adatok összegyűjtésével, elemzésével és értékelésével összegezi az iparág hazai helyzetét és a nemzetközi mezőnyben is elhelyezi, mindezt megbízható, konkrét adatok alapján.


hirdetés

 

A 2010-óta dr. Csányi Sándor elnöklésével működő Magyar Labdarúgó Szövetség komoly energiát és erőforrásokat fordít a honi klubfutball nemzetközi versenyképességének növelésére. A szövetség időről-időre a gazdasági és sportszakmai adatok összegyűjtésével, elemzésével és értékelésével összegezi az iparág hazai helyzetét és a nemzetközi mezőnyben is elhelyezi, mindezt megbízható, konkrét adatok alapján.

Az így kirajzolódó folyamatokról és feladatokról az értő felhasználók számára világos képet adnak az elért eredményekről, de a hiányosságokról, elmaradásokról és megoldandó feladatokról egyaránt. Az MLSZ abban érdekelt, hogy a sportágban zajló folyamatok transzparensek legyenek. Ennek érdekében ezeket a tapasztalatokat a szövetség Professzionális futballkörkép címet viselő összefoglalójában most a közvélemény számára is elérhetővé teszi.

A szövetség a jövőben rendszeresen megjelenteti ezt az összefoglalót. Az első szám a 2021/22-es idény megállapításait tartalmazza.

A Professzionális futballkörkép 1. száma

Íme néhány jellemző megállapítás, amely jellemzi a magyar klubok gazdálkodását:

A 2021-es üzleti évben, az OTP Bank Ligában szereplő klubok átlagos működési bevétele 10 429 ezer EUR volt, amely alapján a jelentésben vizsgált nemzetközi mintán belül a középmezőnyben helyezkedtek el.

2021-ben Magyarországon az egy klubra jutó adózott eredmény értéke 880 ezer EUR volt, amely nemzetközi összehasonlításban is jelentősnek mondható, míg a magyar klubok saját tőke állománya majdnem 3,5-szörösére emelkedett 2017 és 2021 között, amely érdemi pénzügyi stabilizációt mutat.

A 2021-ben az NB I-es klubok összbevételének 37%-át adták szponzorációs és reklámbevételek. Kereskedelmi bevételek tekintetében a hazai kluboknál a vizsgált országok közül kizárólag a dán és a svájci klubok átlagos bevétele volt magasabb.

Az NB I-es klubok átlagos működési ráfordítása 9 315 ezer EUR volt 2021-ben, mely régiós szinten magasnak tekinthető.

A vizsgált minta összes országáról elmondható, hogy a ráfordítások között a személyi jellegű ráfordítások teszik ki a legnagyobb részarányt, azonban a hazai elsőosztályú klubok esetében a legmagasabb a kiadásokon belül a bérek aránya (74,1 %) a teljes mintát tekintve.

A kiadvány megfogalmazza a klubok előtt álló fejlődési lehetőségeket, azok irányát:

A jegyárbevételek nemzetközi összevetésben is igen alacsony mértékét képezik a teljes működési bevételnek, mindössze azok 1,4%-át.

2021-ben az NB I-ben szereplő csapatok összes működési ráfordítása elérte a 112 millió EUR-t, amelynek nagyságrendileg a 11%-át fedezte az UEFA által megrendezett versenyekből származó bevétel. Ez az arány javítható lenne, ha minél több klubcsapatunk szerepelne eredményesen a nemzetközi színtéren.

A magyar klubok esetében a játékosértékesítésből származó bevételek átlagosan elmaradtak a játékosvásárlásra fordított összegtől, a tevékenységen realizált nettó átlagos klubra vetített eredmény – 488 ezer EUR volt. Az NB I-es klubok játékjog eladásából származó átlagos, egy klubra jutó bevétele 699 ezer EUR volt, míg játékjog vásárlásra átlagosan 1 187 ezer EUR-t költöttek. Ezen a területen példaként szolgálhat a horvát bajnokság, amely egy klubra vetítve átlagosan 4 552 ezer EUR pozitív egyenleget ért el.

Sportszakmai kérdésekkel összefüggő megállapítások:

A Magyar Labdarúgó Szövetség továbbra is eltökélt, hogy minél több hazai játékos, és azon belül minél több fiatal játékos szerepelhessen a profi csapatokban. Ezt különböző stratégia lépésekkel is támogatta a közelmúltban. 2018 óta működik fiatal játékosok, illetve a hazai futballisták szerepeltetését ösztönző támogatási rendszer, melynek alapja a produktivitási mutató. A központi támogatásokból a klubok részben a produktivitási pontszám alapján részesülnek. További ösztönzőként lépett be a rendszerbe a 2022-ben bevezetett új támogatási rendszer, amely pozitívan diszkriminálja a fiatal játékosoknak lehetőséget adó klubokat.

Azt, hogy miért volt szükség ezen lépésekre, jól szemléltetik az alábbi megállapítások:

A 2021/2022-es magyar első osztályú bajnokság összes játékpercének nagyságrendileg a fele (54%) volt magyar játékperc. Az átfogó trend a csökkenés irányába mutat.

Az U21-es hazai játékpercek aránya az összes játékperchez képest 8,7% volt az NB I 2021/22-es szezonjában. Arányaiban Magyarországon jutott a legkevesebb játékperc a régióban U21-es hazai játékosoknak.

A magyar U21-es játékosok a szezonban átlagosan kb. 20 ezer játékpercet (222 meccs) veszítettek a horvát, dán és szlovák fiatalokhoz képest.

Szurkolói kapcsolatok

Az intenzív infrastrukturális fejlesztések következtében szinte minden NB I-es klub korszerű stadionban játssza mérkőzéseit. Fontos lenne a pénzügyi stabilitás és a magyar futball általános népszerűségének szempontjából, hogy a magyar klubok felzárkózzanak nemzetközi riválisaikhoz nézőszámok és meccsnapi bevételek tekintetében. Az is látszik, hogy a régióban nem kizárólag a magyar klubok néznek szembe nehézségekkel. Az első osztályú ligák átlagnézőszámainak eloszlása Európában rendkívül egyenlőtlen, az 5 legnagyobb bajnokság (angol, spanyol, német, olasz, francia) mellett egyedül a holland első osztály, az Eredivisie (17 096 fő) érte el a 15 000 fős átlagnézőszámot.

Az NB I a 23. helyen szerepelt az átlagnézőszám tekintetében a 2021-2022-es évad 2 772 fős átlagával az 35 vizsgált európai ország első osztályú ligái között

Az NB I (29 %) stadionkihasználtság tekintetében elmaradt a régióban található Csehországtól (52%), Ausztriától (40%) és Lengyelországtól (40%). A svéd első osztályú klubokkal (28%) állnak egy szinten a magyar klubok. Ugyanakkor több szomszédos országunk (Románia, Szerbia, Szlovénia és Szlovákia) stadionkihasználtsága sem érte el a 25%-ot.

forrás: MLSZ







0

hírek innen, onnan

Bordélypokol Püspökladányban! Vasvillával szúrta szemen felesége kuncsaftját egy helyi férfi

Ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt emeltek vádat egy férfivel szemben, aki féltékenységből szemen szúrta a...

A világjárvány jót tett a LEGO-nak

2023-ban közel 10 milliárd dolláros bevételével a LEGO a világ egyik vezető játékgyártó vállalata, megelőzve az olyan...

Nagyon durván beleállt Trump szavazóiba a népszerű színész, de Elon Musk követői sem úszták meg a kritikát

Michael Keaton (új nevén Michael Douglas) egy Instagramon közzétett videóban újfent megerősítette, hogy az amerikai elnökválasztási...

Újabb emberéleteket követelt a trópusi vihar a Fülöp-szigeteken

Tízezreket kellett kitelepíteni a tomboló vihar miatt.

2023 június óta 800 millió forint ment el Orbán Viktor külföldi útjaira, 60 százalékkal több, mint előtte másfél év alatt

Az esetek csaknem harmadában keleti országokba vagy a Balkánra ment a kormányfő és kísérete.

„Ezek marhaságok” - Magyar Péter szerint Orbán Viktornak nincs semmi esélye

Éppen ezért beszél Orbán Viktor brüsszeli bábkormányról. 

Magasságvesztés: kiderült, mi okozza

Több változás megy végbe 30 éves koruk után.

A francia autógyáros saját taxival szállította a katonákat

Nyolcvan éve halt meg Louis Renault francia autógyáros

Szentkirályi Alexandra: Karácsonyék ígérték, de soha nem csináltak semmit az Airbnb-szabályozásnál

A frakcióvezető szerint a kormány ezt a tétlenséget elégelte meg.

Elég erőseket mondott Magyar Péter

A Tisza Párt toborzásáról, Orbán Viktor beszédéről is nyilatkozott a Magyar Péter. 

Ekkorát kaszálhat a hazai lottónyertes, ha ingatlanba fektet

Akár többmilliárdos hozammal is gyarapodhatott mára az évtized első, rekordnak számító lottónyereménye, ha azt szerencsés kézzel...

Mamiból dögös nő, avagy 5 csodás átalakulás – Elképesztő videókkal

Elképesztő, hogy milyen átalakulásokra képes az ember. Hát még, ha azt a smink is támogatja.

0

Sport

Öt gólt szerzett a magyar válogatott játékos a BL-ben

Fazekas Gergő öt és Szita Zoltán négy gólja ellenére a lengyel Orlen Wisla Plock 28-25-re kikapott az eddig pont nélkül álló dán Fredericia HK otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének szerdai j

Hiába Gulácsi hatalmas bravúrjai, a Szoboszlaival felálló Liverpool három ponttal távozott Lipcséből

A Bajnokok Ligája főtáblájának harmadik fordulójában az RB Leipzig látta vendégül a Liverpoolt. A találkozón mindhárom magyar válogatott játékos a […] A Hiába Gulácsi hatalmas bravúrjai, a Szoboszlaival felál

„Nem volt még hozzá hasonló futballistám” – Flick az egekig magasztalta játékosát

A brazil válogatott labdarúgója ihletett teljesítményt nyújt a szezonban. Valósággal ficánkol a német tréner rendszerében. Nem volt még hozzá hasonló játékosom egyik... Read More... A „Nem volt még hozzá hason

BL-videó: Győztes gólja után kiállították a magyar focistát

Egy gólpasszt is adott a meccsen a 19 éves játékos.

Sokak szerint megvan a Bayern-kudarc felelőse

Az Estadi Olímpic Lluís Companys-ban lejátszott Bajnokok Ligája mérkőzés 4-1-es Barcelona diadala során Manuel Neuer többször is nagyot hibázott. A 124-szeres német... Read More... A Sokak szerint megvan a Bayern-kudar

Hámori Luca: Ha kikapcsoltam volna a telefonomat, talán másképp alakul a Helif elleni mérkőzés

A párizsi olimpián a 66 kg-s mezőnyben 5. helyezett Hámori Luca élménybeszámolót és edzést tartott a Nyers László Küzdősport Centrumban.

„Egy 1-0-s győzelemnek jobban örülök” – a Nice edzője a Ferencváros támadóit méltatta

A csütörtök esti, Nice elleni Európa-liga-mérkőzés esélyeiről a Ferencváros vezetőedzője, Pascal Jansen már korábban megosztotta a nézeteit. Az FTC edzője […] A „Egy 1-0-s győzelemnek jobban örülök” – a

Haaland szenzációs, ibrahimovicos gólt „karatézott”

A City simán nyert a Sparta Praha ellen, Haaland pedig megrúgta az év egyik legvarázslatosabb gólját. Sőt, minden idők egyik legkülönlegesebb gólját.

Kiosztotta az újságírót Arne Slot a Liverpool-győzelem után

Elégedett lehetett az RB Leipzig elleni sikerrel a holland szakember, a sajtótájékoztatón azonban kapott egy kérdést, amely nem tetszett neki.

Guardiola is csak ámult Haaland csodagólját látva: Ez egyszerűen nem normális...

Sokadszor is elkápráztatta a világot a Manchester City sztárcsatára, Erling Haaland, aki akrobatikus mozdulattal talált be a Sparta Praha ellen a Bajnokok Ligája szerdai játéknapján. A gólról Pep Guardiola vezetőedző

0

Bulvár

Ennyien voltak Magyar Péterék október 23-i tüntetésén

A Tisza Párt élő adása alapján teljesen megtöltötték szimpatizánsaik a Bem József teret, és rengetegen voltak a Széna téren is.

Megerősítette az RTL, igazunk lett Ráskó Eszterrel kapcsolatban

Eleinte egyáltalán nem válaszolt az RTL, aztán kitérő jellegű választ adott, most viszont a nemzeti ünnepen közleményben erősítette meg a vállalat, hogy amiről hétfőn írtunk az Álarcos énekessel és Ráskó Esz

Pozsony döntött, felmondja a szlovák–magyar állampolgársági megállapodást

Magyarország már 1999-ben érvénytelennek nyilvánította.

Dulakodás tört ki a Millenárisnál, Orbán Viktorról a biztonságiak szedtek le egy táblás férfit - fotók

Botrány Orbán Viktor ünnepi beszédén! Egy ismeretlen férfi egy táblával próbálta meg lerohanni a miniszterelnököt.

Külföldre szeretnél költözni? Ezekben az országokban már komplett magyar közösségek élnek 

Egyre többen érzik úgy, hogy a határok átlépésével új lehetőségek nyílhatnak meg előttük, legyen szó karrierről, életszínvonalról, vagy egyszerűen a világ felfedezéséről.

Pontosan ennyi alvásra van szükséged, életkorod szerint

Az alvás az egészségünk egyik legfontosabb alappillére, hiszen ez alatt töltődik fel a testünk és elménk egyaránt. Minden életkorban más-más mennyiségű pihenésre van szükségünk, de sokan nem is tudják, hogy po

„Ne nyúljon hozzám!” – előkerült egy videó az Orbán Viktor beszéde közben történt balhéról

A női aktivista egy molinót próbált felemelni, ám kicsavarták a kezéből.

A poloskánál jóval félelmetesebb ez a rovar, ami tömegesen jelent meg Magyarországon

Itthon is feltűnt ez a sokak szerint visszataszító rovar, ami a poloskákhoz hasonlóan főleg éjszaka jelenik meg. Nem túl bizalomgerjesztő, ha a környékünkön van.

A Tisza 42 százalékánál súlyosabb adat is van a kormány számára a friss kutatásban

A 21 Kutatóközpont azt is mérte, mit gondolnak a magyarok: „inkább jó”, vagy „inkább rossz” irányba halad az ország.

Kipakoltatták a reptéren a férjem bőröndjét, ott Ferihegyen rögtön szakítottunk

Mikor kinyitották a bőröndöt, akkor azonnal eldobtam a repülőjegyemet.

Meghalt az autójával Dunába hajtó nő Szentendrén - sokkoló fotók

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa az MTI megkeresésére közölte, a balesetben egy nő életét vesztette. Kecskés Lilla ismertetése szerint a baleset helyszínére mentőautó és mentőhelikopter is

blogmorzsák

"Van-e szükség hazánkban pszichoterápiás ellátási hálózatra?"

Az új kutatási eredmények jelen pillanatban egyáltalán nem tükröződnek a finanszírozott ellátásban.

Vásárlás előtt hallgatsz rájuk?

Hogyan szűrhetjük ki a hamis termékértékeléseket?

0