Ezt olvasta már?


Mától él az uniós covid-igazolvány, cserélni kell a magyar védettségi igazolást

Július 1-jétől már az uniós oltási igazolás is elérhető az EU-n belüli utazásokhoz – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon. Az angol-magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető – tartalmazza a közlemény.


hirdetés

 

Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portálra belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást – teszik hozzá. Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva.

 

Az igazolás nem minősül úti okmánynak, nem állítják ki hivatalból, és nem is küldik meg automatikusan. Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, de érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed. A bevezetésével egy időben Magyarország a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós COVID-igazolással érkező külföldieknek – fűzik hozzá.

 

Arra biztatnak mindenkit, hogy elektronikusan töltse le az igazolást az immár májustól elérhető mobilapplikáción keresztül. A mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház). Az applikáció ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható.

 

A mobil applikációk EU kompatibilis változatainak elérhetőségét az eeszt.gov.hu portálon teszik közzé. A jelenleg használt magyar jogszabályoknak megfelelő verziót le kell cserélni az új, EU-s jogszabályoknak megfelelő verzióra, ha azok megjelennek az alkalmazásáruházakban – ismertetik.

 

Szintén egyszerű módszer – írják -, ha az utazó az igazolást saját maga kinyomtatja otthon. Az igazolást TAJ azonosítóval rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) Lakossági Portálján (https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is letölthetik és kinyomtathatják. Emellett az igazolást papíralapon a kormányablakokban, valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni – teszik hozzá.

 

Felhívják a figyelmet, hogy a kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni és az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül is érvényesek, mert a hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

 

Az utazóknak azt javasolják, hogy az igazolás ellenére az utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak a célország által megszabott aktuális beutazási feltételekről, a tagállamok ugyanis saját hatáskörben speciális beutazási szabályokat határozhatnak meg, és nemzeti hatáskörben döntik el azt is, hogy mely vakcinát fogadják el. A célországban érvényben lévő esetleges speciális beutazási szabályokról a www.konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon található meg minden információ.

Ki kaphat uniós covid-igazolványt?

 

Az EU Covid-igazolásra az jogosult, aki megkapta az oltást, vagyis legalább egy alkalommal beoltották, és az első oltástól számított egy év még nem telt el. Ugyan minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, hogy melyik koronavírus-oltást kapta, de a tagállamok határozzák meg, hogy mely vakcinákat fogadják el. Az EU Covid-igazoláson (mind az alkalmazásban, mind a letölthető, kinyomtatható változatban) az oltóanyag hivatalos neve és a gyártója is szerepel, amely nem azonos a hétköznapi életben használt vakcina megnevezésekkel. Ugyancsak saját hatáskörben határozzák meg a tagállamok, hogy a védetté minősítéshez hány oltás szükséges és az oltás után hány napnak kell eltelnie és az oltottság alapján meddig igazolják a védettséget – olvasható a közleményben.

Szintén jogosult az igazolásra (gyógyultsági igazolvány) az a személy, aki igazoltan átesett a fertőzésen. Az EU által megszabott feltételek szerint ez azt jelenti, hogy az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló PCR-teszt vagy az uniós rendelet szerint elfogadható pozitív antigén gyorsteszt elvégzésétől számított 15 nap már eltelt és 180 nap még nem. Az ilyen típusú igazolvány maximális érvényessége 180 nap, de a tagállamok ennél rövidebb időpontot is megállapíthatnak.

Az uniós digitális Covid-igazolvány fentieken túl megkapott oltás nélkül, negatív teszteredmény alapján is kiállítható, ami az alkalmazandó népegészségügyi korlátozások értelmében több országban eleve követelmény a belépéshez. Oltás nélkül azonban jelenleg országonként változó a szabályozás, több ország saját “zöld listát” használ, így a mérsékelten fertőzöttnek nyilvánított országokból uniós igazolvány és vírusteszt nélkül is lehetővé tették a beutazást a turisztikai szektor életben tartása érdekében.

 

A gyógyultsági igazolványok kiállítása a Magyarországon kiállításra került védettségi igazolványoktól eltér, így nem minden esetben elég az átesettség ténye az uniós gyógyultsági igazolványoknál, ezt pozitív PCR teszttel kell igazolni. Felhívják a figyelmet, hogy azok esetében, akik negatív koronavírus teszttel rendelkeznek, a fogadó országok saját maguk határozhatják meg, hogy milyen érvényességű tesztre van szükség az adott országba történő belépéshez, ez lehet 24, 48, 72 órás, vagy ettől eltérő is. A Magyarországra történő belépéshez 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges – írják.

 

Az ügyintézések, illetve az EESZT Ágazati Portál használata során felmerülő kérdések esetén az EESZT Kontakt Center kollégái a helpdesk.eeszt@okfo.gov.hu e-mail címen és a +36 (1) 920-1050 telefonszámon nyújtanak segítséget – tartalmazza a közlemény.

 

Forrás: MTI / Kitekintő







0

hírek innen, onnan

Bordélypokol Püspökladányban! Vasvillával szúrta szemen felesége kuncsaftját egy helyi férfi

Ember­ölés bűn­tet­té­nek kísér­le­te miatt emeltek vádat egy férfivel szemben, aki féltékenységből szemen szúrta a...

A világjárvány jót tett a LEGO-nak

2023-ban közel 10 milliárd dolláros bevételével a LEGO a világ egyik vezető játékgyártó vállalata, megelőzve az olyan...

Nagyon durván beleállt Trump szavazóiba a népszerű színész, de Elon Musk követői sem úszták meg a kritikát

Michael Keaton (új nevén Michael Douglas) egy Instagramon közzétett videóban újfent megerősítette, hogy az amerikai elnökválasztási...

Újabb emberéleteket követelt a trópusi vihar a Fülöp-szigeteken

Tízezreket kellett kitelepíteni a tomboló vihar miatt.

2023 június óta 800 millió forint ment el Orbán Viktor külföldi útjaira, 60 százalékkal több, mint előtte másfél év alatt

Az esetek csaknem harmadában keleti országokba vagy a Balkánra ment a kormányfő és kísérete.

„Ezek marhaságok” - Magyar Péter szerint Orbán Viktornak nincs semmi esélye

Éppen ezért beszél Orbán Viktor brüsszeli bábkormányról. 

Magasságvesztés: kiderült, mi okozza

Több változás megy végbe 30 éves koruk után.

A francia autógyáros saját taxival szállította a katonákat

Nyolcvan éve halt meg Louis Renault francia autógyáros

Szentkirályi Alexandra: Karácsonyék ígérték, de soha nem csináltak semmit az Airbnb-szabályozásnál

A frakcióvezető szerint a kormány ezt a tétlenséget elégelte meg.

Elég erőseket mondott Magyar Péter

A Tisza Párt toborzásáról, Orbán Viktor beszédéről is nyilatkozott a Magyar Péter. 

Ekkorát kaszálhat a hazai lottónyertes, ha ingatlanba fektet

Akár többmilliárdos hozammal is gyarapodhatott mára az évtized első, rekordnak számító lottónyereménye, ha azt szerencsés kézzel...

Mamiból dögös nő, avagy 5 csodás átalakulás – Elképesztő videókkal

Elképesztő, hogy milyen átalakulásokra képes az ember. Hát még, ha azt a smink is támogatja.

Sport

Öt gólt szerzett a magyar válogatott játékos a BL-ben

Fazekas Gergő öt és Szita Zoltán négy gólja ellenére a lengyel Orlen Wisla Plock 28-25-re kikapott az eddig pont nélkül álló dán Fredericia HK otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének szerdai j

Hiába Gulácsi hatalmas bravúrjai, a Szoboszlaival felálló Liverpool három ponttal távozott Lipcséből

A Bajnokok Ligája főtáblájának harmadik fordulójában az RB Leipzig látta vendégül a Liverpoolt. A találkozón mindhárom magyar válogatott játékos a […] A Hiába Gulácsi hatalmas bravúrjai, a Szoboszlaival felál

„Nem volt még hozzá hasonló futballistám” – Flick az egekig magasztalta játékosát

A brazil válogatott labdarúgója ihletett teljesítményt nyújt a szezonban. Valósággal ficánkol a német tréner rendszerében. Nem volt még hozzá hasonló játékosom egyik... Read More... A „Nem volt még hozzá hason

BL-videó: Győztes gólja után kiállították a magyar focistát

Egy gólpasszt is adott a meccsen a 19 éves játékos.

Sokak szerint megvan a Bayern-kudarc felelőse

Az Estadi Olímpic Lluís Companys-ban lejátszott Bajnokok Ligája mérkőzés 4-1-es Barcelona diadala során Manuel Neuer többször is nagyot hibázott. A 124-szeres német... Read More... A Sokak szerint megvan a Bayern-kudar

Hámori Luca: Ha kikapcsoltam volna a telefonomat, talán másképp alakul a Helif elleni mérkőzés

A párizsi olimpián a 66 kg-s mezőnyben 5. helyezett Hámori Luca élménybeszámolót és edzést tartott a Nyers László Küzdősport Centrumban.

„Egy 1-0-s győzelemnek jobban örülök” – a Nice edzője a Ferencváros támadóit méltatta

A csütörtök esti, Nice elleni Európa-liga-mérkőzés esélyeiről a Ferencváros vezetőedzője, Pascal Jansen már korábban megosztotta a nézeteit. Az FTC edzője […] A „Egy 1-0-s győzelemnek jobban örülök” – a

Haaland szenzációs, ibrahimovicos gólt „karatézott”

A City simán nyert a Sparta Praha ellen, Haaland pedig megrúgta az év egyik legvarázslatosabb gólját. Sőt, minden idők egyik legkülönlegesebb gólját.

Kiosztotta az újságírót Arne Slot a Liverpool-győzelem után

Elégedett lehetett az RB Leipzig elleni sikerrel a holland szakember, a sajtótájékoztatón azonban kapott egy kérdést, amely nem tetszett neki.

Guardiola is csak ámult Haaland csodagólját látva: Ez egyszerűen nem normális...

Sokadszor is elkápráztatta a világot a Manchester City sztárcsatára, Erling Haaland, aki akrobatikus mozdulattal talált be a Sparta Praha ellen a Bajnokok Ligája szerdai játéknapján. A gólról Pep Guardiola vezetőedző

0

Bulvár

Ennyien voltak Magyar Péterék október 23-i tüntetésén

A Tisza Párt élő adása alapján teljesen megtöltötték szimpatizánsaik a Bem József teret, és rengetegen voltak a Széna téren is.

Megerősítette az RTL, igazunk lett Ráskó Eszterrel kapcsolatban

Eleinte egyáltalán nem válaszolt az RTL, aztán kitérő jellegű választ adott, most viszont a nemzeti ünnepen közleményben erősítette meg a vállalat, hogy amiről hétfőn írtunk az Álarcos énekessel és Ráskó Esz

Pozsony döntött, felmondja a szlovák–magyar állampolgársági megállapodást

Magyarország már 1999-ben érvénytelennek nyilvánította.

Dulakodás tört ki a Millenárisnál, Orbán Viktorról a biztonságiak szedtek le egy táblás férfit - fotók

Botrány Orbán Viktor ünnepi beszédén! Egy ismeretlen férfi egy táblával próbálta meg lerohanni a miniszterelnököt.

Külföldre szeretnél költözni? Ezekben az országokban már komplett magyar közösségek élnek 

Egyre többen érzik úgy, hogy a határok átlépésével új lehetőségek nyílhatnak meg előttük, legyen szó karrierről, életszínvonalról, vagy egyszerűen a világ felfedezéséről.

Pontosan ennyi alvásra van szükséged, életkorod szerint

Az alvás az egészségünk egyik legfontosabb alappillére, hiszen ez alatt töltődik fel a testünk és elménk egyaránt. Minden életkorban más-más mennyiségű pihenésre van szükségünk, de sokan nem is tudják, hogy po

„Ne nyúljon hozzám!” – előkerült egy videó az Orbán Viktor beszéde közben történt balhéról

A női aktivista egy molinót próbált felemelni, ám kicsavarták a kezéből.

A poloskánál jóval félelmetesebb ez a rovar, ami tömegesen jelent meg Magyarországon

Itthon is feltűnt ez a sokak szerint visszataszító rovar, ami a poloskákhoz hasonlóan főleg éjszaka jelenik meg. Nem túl bizalomgerjesztő, ha a környékünkön van.

A Tisza 42 százalékánál súlyosabb adat is van a kormány számára a friss kutatásban

A 21 Kutatóközpont azt is mérte, mit gondolnak a magyarok: „inkább jó”, vagy „inkább rossz” irányba halad az ország.

Kipakoltatták a reptéren a férjem bőröndjét, ott Ferihegyen rögtön szakítottunk

Mikor kinyitották a bőröndöt, akkor azonnal eldobtam a repülőjegyemet.

Meghalt az autójával Dunába hajtó nő Szentendrén - sokkoló fotók

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa az MTI megkeresésére közölte, a balesetben egy nő életét vesztette. Kecskés Lilla ismertetése szerint a baleset helyszínére mentőautó és mentőhelikopter is

blogmorzsák

"Van-e szükség hazánkban pszichoterápiás ellátási hálózatra?"

Az új kutatási eredmények jelen pillanatban egyáltalán nem tükröződnek a finanszírozott ellátásban.

Vásárlás előtt hallgatsz rájuk?

Hogyan szűrhetjük ki a hamis termékértékeléseket?

0